Angst voor vuurwerk? Help jouw huisdier een handje!

Angst voor vuurwerk? Help jouw huisdier een handje!

Het is normaal en gebruikelijk dat jouw huisdier bang of extra gevoelig is tijdens de drukke feestdagen, en met name tijdens de vuurwerkavond. Zowel katten als honden houden van routine en hebben graag alles onder controle. Lawaaierige mensen in huis, op andere tijden uitgelaten worden en de kattenbak die opzij is geschoven om ruimte te maken voor de kerstboom werken hier niet aan mee. En de feestdagen sluiten we dan ook nog eens af met een knallend Oud en Nieuw. Vuurwerk is een grote NEE in het woordenboek van onze huisdieren. De knallen zijn luid, desoriënterend en maken zeker geen deel uit van hun perfect geplande dagelijkse routine.

Vuurwerkgeluiden kunnen een fobie veroorzaken

Als jouw hond bijzonder geluidsgevoelig is en bang is voor harde geluiden, kan zijn reactie op vuurwerk zeer extreem zijn. Soms, voor zwaar getroffen honden, kan het geluid een veel grotere gedrags- en psychologische reactie veroorzaken. Na verloop van tijd kan hij andere geluiden en gebeurtenissen associëren met zijn angst. Denk aan het geluid van de magnetron, de grasmaaier of een voorbijkomende auto. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe je je hond kunt kalmeren en zijn angstreactie vanaf jonge leeftijd kunt beperken om te voorkomen dat geluiden zich ontwikkelen tot een fobie.

Idealiter zou de preventie moeten beginnen wanneer uw hond een puppy is, tijdens zijn socialisatietraining, om ervoor te zorgen dat hij eventuele luide of verrassende geluiden die hij tegenkomt als hij ouder is, aankan. Ook oudere honden die niet eerder vuurwerktraining hebben gehad kun je trainen. Trainen met een vuurwerk cd is een manier om je hond minder gevoelig te maken voor harde geluiden.

Gevoelige oren

En wat dacht je van katten en vuurwerk? Katten hebben een super gevoelig gehoor. Ze horen dingen die wij niet kunnen horen, en veel luider. Katten hebben een heel breed gehoorbereik, waardoor ze de zeer hoge geluiden van muizen en andere kleine knaagdieren kunnen horen. Als je kat een muis in een struik 30 meter verderop hoort ritselen, stel je dan voor hoe de knal van een vuurwerk moet klinken! Waarschijnlijk gelijk aan iemand die een luchthoorn in je oor blaast.

Katten en honden kunnen wennen aan een geluid als het voorspelbaar is. Met andere woorden, als het altijd hetzelfde is, het met regelmatige tussenpozen gebeurt en er niets schadelijks met het geluid wordt geassocieerd. Vuurwerk vindt echter niet het gehele jaar plaats en klinkt ook niet elke keer hetzelfde, waardoor jouw huisdier geen kans krijgt om zich voor te bereiden.

Voor de meeste honden en katten zal hun instinct zijn om weg te rennen, zich te verstoppen en hetgeen wat als gevaar voelt te vermijden. Dit is heel normaal gedrag. Het is zelfs belangrijk dat je hond en kat een (schuil)plekje hebben waar ze zich terug kunnen trekken als ze angstig zijn. Maar ook als ze niet angstig zijn aangelegd is het belangrijk om ze een zogeheten veilige haven te bieden. Een plekje waar ze met rust gelaten worden en zich veilig voelen. Als er teveel lawaai en visite in huis is, kunnen ze hier aan de drukte ontsnappen.

De perfecte veilige haven

Leer je hond en kat waar hun veilige haven is. Dit is een plekje waar ze beschermd zijn tegen harde geluiden en waar ze zich veilig kunnen verstoppen als ze angstig zijn. Honden en katten die angstig zijn voor vuurwerk proberen meestal te vluchten en zich te verstoppen op een plaats waar het geluid minder hoorbaar is. Heeft je huisdier nog geen plek waar hij zich afzondert als hij angstig is? Creëer een plekje voor hem. Dat kan een bench zijn die je afdekt met een deken, een plekje achter de bank, onder de trap, onder het bed of in de kast. Bescherm die plek met dekens, kussens en/of karton. Bouw als het ware een hol voor hem. Spray de plek in met de ADAPTIL spray (voor honden) en FELIWAY CLASSIC spray (voor katten) of plaats een ADAPTIL verdamper (voor honden) en FELIWAY verdamper (voor katten) in dezelfde ruimte. Leg enkele speeltjes neer in zijn veilige haven. Op het moment van het vuurwerk weet je huisdier perfect waar hij of zij naartoe kan om te schuilen.

Help jouw huisdier een handje

Het is klinisch bewezen dat ondersteunende producten op basis van feromonen je kat en hond geruststellen in stressvolle situaties. Het gebruik van ADAPTIL producten voor honden en FELIWAY CLASSIC producten voor katten wordt aanbevolen door dierenartsen. Het versterkt het gevoel van veiligheid. De producten werken veilig en, heel belangrijk, niet verdovend! FELIWAY en ADAPTIL zijn te koop bij jouw dierenarts en dierenspeciaalzaak.

En last, but not least

Blijf zelf rustig en geef steun als je kat of hond hierom vraagt. Angst is een emotie waarbij vaak steun gezocht wordt bij de eigenaar. Deze steun helpt ze en mag je ze gerust geven!

Dan rest ons nog maar 1 ding te zeggen: Hele fijne feestdagen voor jou en je viervoeter!

Dit vind je vast ook interessant om te lezen:

10 tips bij vuurwerkangst