Feestmaand is stressmaand voor honden. Hoe kun je je hond helpen hiermee om te gaan?

Feestmaand is stressmaand!

De feestdagen komen er weer aan: Pakjesavond, Kerstmis, Oud en Nieuw. Hoe de feestdagen er dit jaar uit gaan zien weten we nog niet precies. Het zal anders zijn dan andere jaren. Normaal gesproken is dit voor ons een tijd van plezier en drukte, een tijd met visite, lawaai, muziek en pakjes, kerstbomen en heerlijke geuren. Voor onze huisdieren is dit echter een periode die ze liever overslaan. Feestmaand is stressmaand!

Waarom is feestmaand stressmaand voor onze honden?

Diep van binnen is jouw hond nog steeds een beetje wolf. Een roedeldier dat zich prima voelt zolang er orde, regelmaat, duidelijkheid en structuur aanwezig zijn.

Hij is een sociaal dier, die de ander nodig heeft om te overleven. Daarom past hij zo perfect in ons gezin, want ”die ander” dat kan een andere hond zijn maar in veel gevallen zijn wij dat zelf. Ze zijn erg aangewezen op ons en zijn dan ook meester in het lezen van menselijke lichaamstaal. Kun je nagaan wat er gebeurt tijdens de feestmaanden? Er is dan nauwelijks sprake van orde, regelmaat en rust in huis! En het ergst van al: hun beste roedelmaatjes (wij dus) spreken ineens een andere taal. De lichaamstaal van drukke, feestvierende, vakantiehebbende, uitbundige en lawaaierige mensen. Ze herkennen bepaalde dingen niet meer en dat maakt hen angstig.

Waarom kunnen stress en angst schadelijk zijn voor onze honden?

Op zich is stress door angst goed en noodzakelijk om te overleven. Het grote probleem is echter dat langdurige angst en stress kunnen leiden tot een algehele toestand van onrust en een blijvende fobie waarbij de reacties van de hond niet meer in verhouding zijn tot de prikkel die de angst veroorzaakt. Met name de angst wordt steeds erger en erger en het lijkt erop dat de klok niet meer teruggedraaid kan worden. Langdurige angst en fobieën kunnen het welzijn van je hond aantasten en zijn relatie met het gezin verstoren. 

Stress kan leiden tot een algehele toestand van onrust en een blijvende fobie

Wat kan mijn hond angst bezorgen?

Eenvoudig, alles wat hij niet kent of wat zijn normale routine doorbreekt. Daarbij mag gezegd worden dat angst voor geluiden het meest voorkomt en vaak ook het lastigst is om weer vanaf te geraken. Dat komt omdat een plotse geluidprikkel, zoals een vuurwerkknal, zo onvoorspelbaar is. Bovendien gaat vuurwerk meestal gepaard met lichtflitsen. 2 prikkels in 1 klap voor je hond dus!

• 49% van alle honden vertoont angst in meer of mindere mate voor vuurwerk (Blackwell et al.2005)
• Bij 96% van de gevallen wordt de angst erger per blootstelling

Eens een geluidsovergevoeligheid ontwikkeld, wordt deze makkelijk veralgemeend:

  • Angst voor krakende geluiden(haardvuur)
  • Angst voor het “ping”geluid van de magnetron
  • Angst voor het knallend geluid van scooters en auto’s
  • Angst voor luchtballonnen
  • Angst voor stofzuigers

Signalen waar je bij honden op moet letten

• Verandering in houding: kop in lage houding, poten gebogen, romp dichter naar de grond
• Staarthouding lager dan neutraal
• Overdreven hijgen, kwijlen
• Bibberen 
• Vluchtgedrag, nervositeit, vernielzucht, verstoppen
• Overmatig blaffen, janken en piepen 
• Onzindelijk zijn in huis

Meer informatie over de lichaamstaal van honden lees je hier.

Hoe kun je je hond helpen hiermee om te gaan?

Honden die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van angstfobieën en geluid, hebben voor langere termijn het meeste baat bij een gedragstraining. Met een beetje geduld en vooral veel liefde kan elke hond op elke leeftijd nog getraind worden, of hij nu een pup of senior is. Voel je je daarbij onzeker of vlot de training niet echt, schakel dan op tijd een gedragstherapeut en/of dierenarts in. In sommige gevallen kan medicatie zelfs nodig zijn.

LET OP! Er zijn producten op de markt die een verdovende werking hebben en niet geschikt zijn bij vuurwerkangst. Kijk hier alsjeblieft mee uit.

Op kortere termijn kun je je hond deze feestdagen helpen door het volgen van enkele, eenvoudige tips:

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen

Tip 1. Houd regelmaat: sorry, maar eten, wandelen en gaan slapen doet je hond op dezelfde uren als normaal.

Tip 2. Geen feestmaaltijden voor je hond: hoe leuk het ook lijkt, verandering van dieet geeft kans op maag-darmproblemen bij je hond. Laat je dus niet verleiden om extra snoep en abnormale voeding aan je hond te geven. 

Tip 3. Veilige haven: zorg ervoor dat je hond weet waar hij met rust gelaten kan worden en waar hij zich veilig voelt. Is er teveel lawaai en visite in huis en gedraagt je hond zich erg nerveus: wijs hem dan de weg naar zijn veilige haven en laat hem daar dan ook blijven. Als je hond reeds een schuilplaats heeft, kun je deze gebruiken en het met behulp van dekens en kussens zo knus mogelijk maken. Wanneer je zelf een veilig plaatsje gaat maken, doe dit dan enkele weken op voorhand.

Tip 4. Cadeautjes uitpakken is niet voor honden: pakjes open maken kan super spannend zijn, vooral voor kinderen. Je hond begrijpt al dit gedoe niet en ziet er zeker de lol niet van in. Als je dan toch een nieuw speeltje aan je hond wilt geven, doe dat dan later als de rust weer in huis is teruggekeerd en jij alle aandacht voor hem hebt. Of doe het buiten in de tuin of het park. Nieuwe speeltjes zijn vooral leuk voor je hond als hij het samen met jou kan delen en als je tijd hebt om samen met hem te spelen. En dat is niet tijdens een kerstdiner.

Tip 5. Bescherm zijn oren: er is tegenwoordig veel te doen rond geluidsoverlast. Oordopjes vind je op alle festivals en straatwerkers hebben heuse oorbeschermers op hun hoofd. Dus hou zeker rekening met je hond, wetende dat hij veel beter hoort dan wij. Dansfeestjes thuis zijn leuk, doch als het even kan, zorg er dan voor dat je hond een aparte kamer heeft waar hij zich kan afzonderen van muziek en hard geluid. 

Ondersteuning met feromonen 

Wat zijn feromonen?
Feromonen zijn signaalmoleculen/stofjes die een bepaalde boodschap overbrengen tussen dieren van dezelfde soort. Ze komen via de neus binnen en gaan via een speciaal orgaan direct naar dat deel van de hersenen waar de instincten en reflexen worden geactiveerd. Dit is een krachtig mechanisme dat direct voor gedragsverandering zorgt.

De feromonen in ADAPTIL
ADAPTIL is een kopie van het Dog Appeasing Pheromone (moederferomoon). Zogende teven produceren D.A.P aan de melkklieren. Het geeft pups een veilig en vertrouwd gevoel en het zorgt ervoor dat ze rustig worden en de tijd nemen om melk te drinken bij hun moeder. Ook op oudere en volwassen honden heeft ADAPTIL hetzelfde geruststellend effect. Studies hebben aangetoond dat honden die in contact komen met ADAPTIL makkelijker en sneller leren en beter kunnen omgaan met stressvolle situaties.

✔ Werkt veilig en niet verdovend
✔ Werkt ontspannend
✔ Voorkomt en vermindert stress

Gedurende de feestperiode kun je of de ADAPTIL Calm Verdamper gebruiken door deze in het stopcontact te pluggen in de ruimte waar je hond zich het meeste bevindt, of de ADAPTIL Calm Halsband bij je hond om doen. De halsband ondersteunt je hond zowel binnen als buiten tijdens spannende situaties. Ter ondersteuning kun je ook nog de ADAPTIL Transport Spray aanbrengen op de slaapplaats of in de veilige haven van je hond.

Met name op oud- en nieuwjaarsdag zitten wij als baasjes met de handen in het haar. Angst voor vuurwerk is lastig te behandelen, omdat het meestal maar 1 keer per jaar voorkomt. Ben je vergeten tijdig te beginnen met training of heb je ondanks al je inspanning een snelle oplossing nodig? 
Wij hebben 10 tips voor jou op een rijtje gezet om de vuurwerkavond met zo min mogelijk stress te laten verlopen: 

10 tips bij vuurwerkangst