10 tips bij vuurwerkangst

Vuurwerk, de grootste stressveroorzaker!

Gezelligheid, heerlijk eten, veel visite en cadeautjes. De feestdagen, daar kijken we allemaal naar uit, toch? De laatste weken blijken vaak de meest drukke/stressvolle periode van het jaar. En niet alleen bij ons lopen de spanningen hoog op. Ook onze huisdieren voelen onze veranderende lichaamstaal: drukke, feestvierende en lawaaierige mensen. De routine die een hond en kat nodig hebben wordt door ons verstoord. Ze herkennen bepaalde dingen niet meer en dat maakt hen angstig en zorgt voor stress. Feestmaand is dus stressmaand!

En dan hebben we het nog niet eens over de angst en paniek die honden en katten ervaren bij harde knallen en felle lichtflitsen tijdens Oud en Nieuw. Eén van de grootste stressveroorzakers! Als angst voor vuurwerk niet wordt behandeld kan het elk jaar erger worden. Jouw huisdier kan angst ontwikkelen voor harde geluiden in het dagelijks leven, waardoor het continu stress heeft en hierdoor erg ongelukkig is. 

Gelukkig kun jij als eigenaar veel doen om het voor jouw hond (en/of kat) een stukje aangenamer te maken tijdens de feestdagen. Wij hebben 10 tips op een rijtje gezet om de feestdagen voor iedereen zo gezellig mogelijk te kunnen maken:

10 tips bij vuurwerkangst

Tip 1. Creëer een veilige en comfortabele schuilplaats
Dit is een plekje waar de hond beschermd is tegen flitsen en harde geluiden. Een mandje of bench is een geschikte optie om als veilige haven te gebruiken. Hier kan eventueel een deken of handdoek overheen gelegd worden voor extra afzondering. 

Tip 2. Ondersteunen met ADAPTIL
Gebruik producten die honden op natuurlijke wijze ondersteunen. ADAPTIL bevat geruststellende feromonen die honden ondersteuning bieden in deze voor hun stressvolle maand. De producten helpen jouw huisdier op een natuurlijke wijze omgaan met stressvolle situaties en zijn dus ideaal in te zetten bij vuurwerkangst. Hang tijdig de ADAPTIL Calm Verdamper nabij de veilige haven van je hond of spray de veilige haven in met ADAPTIL Transport Spray.

De producten van ADAPTIL:

✔ Werken veilig en niet verdovend
✔ Werken ontspannend
✔ Voorkomen en verminderen stress 
✔ Worden aanbevolen door dierenartsen

LET OP! Er zijn producten op de markt die een verdovende werking hebben en niet geschikt zijn bij vuurwerkangst. Kijk hier alsjeblieft mee uit.

Tip 3. Voorkomen is beter dan genezen
Een goed doorlopen socialisatieperiode is zeer belangrijk voor de rest van het leven van jouw pup. Het is in deze periode belangrijk dat het dier wendt aan vreemde en onverwachte geluiden zoals vuurwerk.

Tip 4. Controleer of de chipgegevens up-to-date zijn
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe goed je ook oplet, sommige dieren weten toch op de een of andere manier te ontsnappen. Als de chipgegevens up-to-date zijn kan de eigenaar snel gevonden worden en is jouw geliefde viervoeter snel weer veilig thuis.

Tip 5. Laat honden aangelijnd uit
We horen veel te vaak dat er vuurwerk naar dieren gegooid wordt, wat angst voor vuurwerk/harde geluiden tot gevolg kan hebben. Langdurige angst kan zelfs leiden tot een algehele toestand van onrust en een blijvende fobie. Probeer deze situaties zoveel mogelijk te ontwijken.  Laat je hond dus alleen aangelijnd uit op plaatsen waar weinig (het liefst geen) vuurwerk wordt afgestoken. In het bos bijvoorbeeld.

Tip 6. Sluit alles af
Ramen, deuren, rol- en kattenluiken en gordijnen, alles mag dicht. Zo kun je de flitsen en knallen van het vuurwerk zo veel mogelijk buiten houden. Daarnaast helpt het ook om het licht aan te doen en de radio/tv aan te zetten (let op dat er geen vuurwerk op de tv wordt getoond). Tip: Klassieke muziek werkt extra rustgevend. 

Tip 7. Geef steun waar nodig
Blijf zelf rustig en steun jouw huisdier zonder overdreven veel aandacht te geven. “Ongewenst gedrag negeren” is een veelgebruikte techniek die in vele gevallen ervoor kan zorgen dat ongewenst gedrag uitblijft. In het geval van angst kan het ook averechts werken. Angst is een emotie waarbij vaak steun gezocht wordt bij de eigenaar. Deze steun helpt ze en mag je ze gerust geven! 

Tip 8. Straf je huisdier nooit als hij/zij bang is
Straffen kan ervoor zorgen dat de angst alleen maar erger wordt. Daarnaast kan er ook angst ontstaan voor jou als eigenaar. Je huisdier steunen is een beter alternatief (zie vorige tip).

Heeft jouw huisdier last van vuurwerkangst? 
Blijf zelf rustig en STEUN je huisdier.

Tip 9. Zorg voor afleiding
Probeer je hond met een speeltje of wat lekkers af te leiden tijdens spannende situaties. Door de aandacht ergens anders op te vestigen zijn ze minder bezig met het vuurwerk dat buiten wordt afgestoken. Biedt iets aan wat jouw huisdier echt leuk of lekker vindt.

Tip 10. Laat je hond zelf kiezen waar hij/zij graag wil zitten
De meeste honden kiezen het liefst zelf een plekje waar ze het minste last hebben van alle drukte. De een kiest voor de schoot van de eigenaar, de ander onder de bank, op de kast of in de badkuip. Laat ze hier vrij in, dat is voor veel dieren het prettigst. 

Maar waarom is feestmaand stressmaand voor onze honden? En waarom is het zo belangrijk dat stress wordt aangepakt? Je leest het hier:

Feestmaand is stressmaand!

Heb jij ook een kat die bang is voor vuurwerk?

Bovenstaande tips zijn ook zeer geschikt om toe te passen op jouw kat. Let wel op: De producten van ADAPTIL zijn uitsluitend geschikt voor honden. Feromonen zijn namelijk diersoort specifiek. Voor katten bieden de producten van FELIWAY ondersteuning in stressvolle situaties.
www.feliway.com

Dan rest ons nog maar 1 ding te zeggen: Hele fijne feestdagen voor jou en je huisdier!