Angst voor alledaagse 'normale' geluiden

Hoe help je een hond met angst voor alledaagse ‘normale’ geluiden?

Hoe help je een hond met angst voor alledaagse ‘normale’ geluiden?

1

Ondersteun jouw hond met de feromonen in ADAPTIL

 • De ADAPTIL Calm halsband geeft je hond een veilig en vertrouwd gevoel, zowel binnen- als buitenshuis.
 • Het is wetenschappelijk bewezen dat de producten van ADAPTIL helpen om stress te verminderen en honden te helpen wennen aan spannende situaties.
2

Identificeer de triggers

 • Je zal aan de lichaamstaal van je hond merken wanneer hij bang is voor een bepaald geluid. Probeer op een rijtje te zetten bij welke geluiden jouw hond angst vertoont en hoe groot de angst is.
 • Let hierbij op de houding van je hond, maar ook op tekenen als: weglopen, beven, rusteloos, blaffen/zeuren, speekselen, etc.
 • Meer informatie over de lichaamstaal van honden, lees je hier.
3

Wees een vriend!

 • Je reactie heeft een grote impact op je hond, dus blijf zelf kalm en ontspannen.
 • Wees begripvol en dwing je hond niet om zijn angst onder ogen te zien of dicht bij de bron van angst te komen.
 • Straf je hond NOOIT voor angstig gedrag. Dit zal hem alleen maar meer stress bezorgen.
4

Milde en positieve blootstelling

 • Jouw hond kan leren dat er niets is om bang voor te zijn.
 • Laat je hond wennen aan geluiden waar hij bang voor is in een veilige omgeving.
 • Geluiden voor desensibilisatie (geluidstraining) vind je bijvoorbeeld op YouTube.
 • Als de hond ontspannen blijft, verhoog dan langzaam het volume.
 • Beloon rustig gedrag.

Wij adviseren:

ADAPTIL Calm halsband

Stelt honden gerust bij angsten binnen- en buitenshuis

Angst voor geluiden is een veelvoorkomend probleem

Wist je dat 49% van alle honden bang is voor harde geluiden? Bij 96% van de gevallen wordt de angst erger per blootstelling. Hoewel enige angst voor harde geluiden normaal is en een beschermende reactie is, kan het verontrustend worden wanneer de hond tijdens alledaagse gebeurtenissen angst vertoont. Langdurige angst en fobieën kunnen het welzijn van je hond aantasten en zijn relatie met het gezin verstoren. Ga dus voor zowel de hond als voor jou zo snel mogelijk aan de slag met dit probleem.

Hoe herken je angst bij je hond?

Sommige honden vertonen duidelijke tekenen van angst als ze (harde) geluiden horen. Denk aan weglopen van het geluid, ijsberen, destructief gedrag, trillen, urineren, blaffen, janken.

Andere honden vertonen subtielere tekenen van angst. Denk hierbij aan aanhankelijk gedrag, speekselen/kwijlen, geeuwen, veranderingen in eetlust, tongelen (aan de lippen likken).

Zelfs wanneer stress subtiel wordt uitgedrukt, kan de hond een uitgesproken angst voor geluid hebben! Daarom is het belangrijk om te herkennen wanneer je hond onzeker is, zodat je hem kunt helpen. Leer meer over de lichaamstaal van honden:

De lichaamstaal van honden herkennen 

Zo help je je hond met angst voor geluiden

 • Ondersteunen met feromonen

Bij geluidsgevoelige honden kan het zinvol zijn om de gewenning aan het geluid te ondersteunen met de geruststellende boodschappen van ADAPTIL. ADAPTIL stelt jouw hond gerust en geeft hem een veilig en vertrouwd gevoel. Met de ADAPTIL Calm halsband help je jouw hond om binnen- en buitenshuis ontspannen te blijven.

Een acute oplossing nodig? Ons nieuwste product ADAPTIL Chew zorgt ervoor dat jouw hond na 30 minuten al ontspannen is, zonder hem slaperig te maken of te verdoven! Dit product bevat geen feromonen, maar bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Lees hier meer over dit product:

ADAPTIL  Chew

 • Trainen

Schakel hulp in

Honden die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van angstfobieën en geluid, hebben voor langere termijn het meeste baat bij een gedragstraining. Met een beetje geduld en vooral veel liefde kan elke hond op elke leeftijd nog getraind worden, of hij nu een pup of senior is. Voel je je daarbij onzeker of vlot de training niet echt, schakel dan op tijd een gedragstherapeut en/of dierenarts in.

Zelf aan de slag

 1. Als je hond bang is, is het beste wat je kunt doen om de angst te laten verdwijnen, door... weg te gaan van de bron van angst!
 2. Blijf kalm en neem je hond mee naar een plek waar hij zich veilig kan voelen.
 3. Dan kun je beginnen om je nerveuze hond te helpen zijn angst te overwinnen, met milde en geleidelijke blootstelling.
 4. Probeer de situatie na te bootsen, maar op een gecontroleerde manier: laat je hond op afstand kennismaken met de bron van angst, terwijl je hem kalmeert en prijst. Gebruik traktaties om je hond te belonen wanneer hij kalmeert.
 5. Wanneer je merkt dat je hond van streek is of niet met de situatie weet om te gaan, breek dan de training direct af. Wanneer je de hond dwingt, kan de angst alleen maar erger worden.
 6. Onthoud dat je hond ook op jouw emoties zal reageren, dus probeer ontspannen te blijven en met een zelfverzekerde stem spreken.
 7. Herhaal, en kom elke keer een beetje dichterbij. Geef je hond de tijd. De sleutel tot succes? Geduld!