Naar de dierenarts

Angst bij honden die naar de dierenarts gaan is een algemeen erkend probleem: uit een studie met 135 honden* bleek 78,5% van hen angstig toen zij bij een dierenarts naar binnen gingen.

Jonge honden (onder de twee jaar) bleken significant minder angstig te zijn dan de oudere honden. Het is mogelijk dat eerdere negatieve ervaringen (bijv. door het in bedwang houden tijdens het onderzoek, of de pijn die wordt geassocieerd met de kwaal waaraan de hond leed) verband houden met de toegenomen angst bij oudere honden.

Daarnaast wordt een bezoek aan de dierenarts vaak geassocieerd met een autorit, waarvan bekend is dat dit stressvol is voor veel honden, waardoor de angst en onrust al toeneemt voordat de hond de praktijk binnengaat en zijn reactie nogal complex is.

Tekenen van angst bij honden bij de dierenarts, zijn:

Onrustigheid - Hijgen - Overmatig kwijlen - Trillen - Huilen - Urineren/ontlasten - Proberen te ontsnappen - Proberen te bijten van angst**

Gelukkig biedt ADAPTIL diverse mogelijkheden om je hond te helpen wennen aan het bezoeken van de dierenarts. Het is klinisch bewezen dat ADAPTIL helpt om de onrust te verminderen en meer te ontspannen bij de dierenarts. 

HOE VERMINDER OF VOORKOM JE ANGST VOOR DE DIERENARTS BIJ JOUW HOND?

Als jouw hond al eerder tekenen van angst of onrust vertoonde tijdens routine consultaties, kun je het volgende doen

1. Als je met de auto naar de dierenarts gaat, gebruik dan de ADAPTIL Spray op de deken of de reismand in de auto. (LET ER OP dat je 15 minuten wacht na het sprayen voordat je de hond in de auto laat.)

2. Om zeker te zijn van een constante verspreiding van het geruststellende feromoon terwijl je van en naar de dierenarts reist, kun je ADAPTIL sprayen op een sjaaltje die je om de nek van je hond doet (maar nogmaals, LET ER OP dat je 15 minuten wacht voordat het sjaaltje omdoet). En/of doe je hond een ADAPTIL Halsband om.

3. Je kunt ook ADAPTIL Tabletten gebruiken. LET ER OP dat je het minstens 2 uur voordat je naar de trimmer gaat toedient, voor het beste ontspanningseffect. Laat in dit geval jouw dierenarts weten dat je de tabletten hebt toegediend.

4. Al deze mogelijkheden kunnen worden gecombineerd voor het beste effect op je hond, aangezien ze goed samengaan en er geen risico bestaat op overdosering.

5. Gebruik bij de dierenarts wanneer je hond kalm is, lekkere hondensnacks met zachte prijzende woordjes om de associatie van je hond met goede dingen in de praktijk positief te versterken.

6. Wanneer je hond in de kliniek moet blijven voor een korte opname, dan is de beste optie om hem een ADAPTIL Halsband om te doen, zodat de hond gedurende zijn gehele verblijf profijt heeft van het geruststellende feromoon.

7. Echter, het kan zijn dat jouw dierenartspraktijk al gebruik maakt van ADAPTIL Verdampers in hun hospitailisatiekennels en andere ruimtes in het gebouw, zoals de wachtkamer en de onderzoeksruimte.

**Let op: Hoewel ADAPTIL helpt om de angst van een hond te verlichten, wordt het product niet aangeraden om gevallen van agressie onder controle te krijgen Mocht jouw hond een voorgeschiedenis hebben van agressie jegens dierenartsen, dan wordt nog steeds aangeraden om uit voorzorg te muilkorven. 

*D. Doring, A. Roscher, F. Scheipl, H. Kuchenhoff en Erhard M H;  Angstgerelateerd gedrag bij honden in een dierenartsenpraktijk, The Veterinary Journal, 2009; blz. 182, 38-43