Help, mijn hond is bang in de auto
Mee op vakantie, lekker ravotten op het strand of wandelen in het bos. Wanneer jouw hond zeer angstig is in de auto, beperkt het jou in de mogelijkheid om (verder van huis) leuke dingen te doen met je hond.
De oorzaak van de angst kan flink uiteenlopen: een vervelende ervaring in het verleden, wagenziekte waarbij de hond misselijk wordt en zelfs moet overgeven, angst om zijn veilige haven (thuis) te verlaten of de associatie met minder leuke dingen, zoals de dierenarts. Wanneer de hond niet ontkomt aan een ritje in de auto op zijn tijd, is het belangrijk dat de angst wordt aangepakt. Gelukkig kun je met onderstaande stappen je hond over zijn angst en stress voor het autorijden heen helpen.
Houd er rekening mee dat een dergelijk probleem (afhankelijk van de grootte van de angst) veel tijd, training en geduld vergt. Laat dit je er zeker niet van weerhouden om het probleem aan te pakken.
Tips bij reisangst
Stapje voor stapje
Het is belangrijk dat je in kleine stapjes toewerkt naar het probleem. Systematische desensitisatie wordt dit ook wel genoemd in de gedragstherapie. Hierbij wordt de hond eerst blootgesteld aan een milde vorm van wat bij hem angst oproept en wordt stapje voor stapje de intensiteit van de prikkel verhoogd.
Kalm blijven IN DE BUURT VAN de auto
Je kunt de training opbreken tot hapklare brokken door te beginnen met een geparkeerde auto waarvan de motor uit staat. Oefen eerst met het lopen naar de auto. Probeer met wat lekkers bij de hand en enthousiaste woorden je hond naar het voertuig te laten lopen. Oefen dit een aantal keren per dag. Wanneer de hond een ontspannen indruk maakt en dus niet tegenstribbelt, beeft of piept, geef je hem een beloning. Je hond zal zo een positieve associatie vormen met het naar de auto gaan! Geef hem geen beloning wanneer hij angst vertoont. Dit kan de angst doen toenemen.
Kalm blijven IN de auto
Als je hond genoeg rust heeft om ontspannen te blijven rond een stilstaande auto, begin je hem vertrouwd te maken met het idee om in de auto te zitten. Ook hier zetten we de motor nog niet aan. Dit kan voor een hond met angst al een hele stap zijn. Houd de deur open en verleid de hond met een smakelijke traktatie in de auto. Eenmaal binnen laat je de hond rustig zitten of liggen. Wederom, wanneer de hond ontspannen oogt mag hij beloond worden. Deze stap bouw je uit door de deur te sluiten. Wanneer de hond door de auto snuffelt mag je hem ook belonen. De hond is niet met zijn angst bezig, maar verkent de omgeving.
- Tip: je kunt de binnenkant van de auto aantrekkelijker maken door een dekentje met bekende geuren in de auto te plaatsen.
Start de motor!
Moedig je hond aan om in de auto te stappen terwijl de motor draait, gebruikmakend van hetzelfde systeem van traktaties en complimenten als in de vorige stappen. Het geluid van draaiende motoren kan zeer beangstigend zijn voor je hond. Wanneer je merkt dat je hond zich niet comfortabel voelt in deze stap, dwing je hond dan niet, maar ga weer een stapje terug. Oefen vele malen met de motor uit alvorens deze weer aan te zetten en heb vooral heel veel geduld.
Wanneer de hond eenmaal ontspannen in de auto zit of ligt met zowel de motor uit als aan, kun je doorgaan met de volgende stap: het maken van een kleine reis. Vraag aan iemand anders om te rijden, zodat jij de hond kan belonen als hij goed gedrag vertoond. Rijd echt maar een heel klein stukje. Trek niet te snel op en vermijd snelwegen. Laat hem uitstappen voor een plaspauze, wandeling of balspelletje en laat hem vervolgens weer in de auto stappen om naar huis te gaan. Wederom met veel lof voor zijn moed.
- Tip: houd alle traktaties die je geeft leuk en klein wanneer je met de hond op reis gaat. Teveel voer kan de kans op wagenziekte vergroten.
Het echte werk
Je kunt natuurlijk niet altijd achterin plaatsnemen bij de hond. Ook dit bouwen we af. Ga zelf achter het stuur zitten en start de motor. Laat de hond rustig zitten of liggen en beloon hem alvorens te gaan rijden. Wees alert op signalen van angst. Oogt hij angstig? Geef hier dan niet teveel aandacht aan. Beloon hem juist als hij rustig is en zet vervolgens de auto stil voor een wandeling, een slokje water of wat lekkers.
Na meerdere keren met langzaam rijden geoefend te hebben kun je de ritjes verlengen en vervolgens de snelheid verhogen.
De bestemming
Honden kunnen bang zijn voor autoritten omdat ze dit associëren met een bestemming waar ze niet graag zijn. Denk aan de dierenarts of trimsalon. Zorg tijdens het trainen dat je hond de auto ziet als een leuk uitstapje door hem mee te nemen plekken waar hij lekker kan ravotten.
- Tip: als je langere ritten met je hond maakt, zorg dan dat je regelmatig stopt. Honden moeten uitrekken en ook naar de wc! Dit zal je hond helpen tijdens de rest van de reis comfortabel te blijven.
Veiligheid
In België mag de hond niet voor in de auto zitten, zelfs niet gezekerd. Verder zijn er in België en Nederland geen specifieke regels voor het vervoeren van honden in de auto, maar het mag niet leiden tot gevaarlijke situaties of verkeershinder. Zorg er dus voor dat je hond jou niet kan storen tijdens het autorijden of door de auto slingert bij onverwacht hard moeten remmen.
Geen vooruitgang?
Heb je het idee dat de training niet aanslaat of blijft je hond bij een bepaalde stap hangen. Neem dan contact op met je dierenarts of een gedragsdeskundige.
Hoe ADAPTIL Transport kan helpen
Met behulp van ADAPTIL Transport voelt jouw hond zich meer op zijn gemak in de auto, waardoor reizen minder stressvol wordt. Het is klinisch bewezen dat het hijgen, beven en rusteloosheid bij honden vermindert.
Hoe werkt ADAPTIL Transport?
De spray bevat een kopie van het zogeheten Dog Appeasing Pheromone, of kortweg moederferomoon. Dit feromoon geeft een moederhond af gedurende 3 tot 5 dagen na de geboorte van de pups. Het stelt haar puppy's gerust en helpt ze te kalmeren. Het moederferomoon geeft een sterk gevoel van veiligheid en comfort. Honden herkennen dit feromoon hun gehele leven, waardoor het op latere leeftijd ook nog een geruststellend effect kan hebben.
ADAPTIL Transport bevat een kopie van het moederferomoon en verzend geruststellende berichten om jouw hond meer ontspannen en comfortabel te laten voelen, waardoor reizen met de auto aangenamer wordt.
Ga voor meer informatie naar de productpagina:
- Tip: houd het voertuig altijd goed geventileerd en laat jouw hond NOOIT onbeheerd achter in de auto.
Vertoont jouw hond ernstige tekenen van stress?
ADAPTIL Chew kan het reizen makkelijker maken. De kauwsnacks bevatten natuurlijke ingrediënten die ontspannend werken zonder de hond te verdoven! ADAPTIL Chew dient 30 minuten voor vertrek toegediend te worden en kan samen met de ADAPTIL Transport spray gebruikt worden.
Ga voor meer informatie naar de productpagina:
- Tip: Net als mensen kunnen honden last hebben van wagenziekte en behoorlijk misselijk worden tijdens het rijden. Vraag hiervoor advies aan je dierenarts.
Extra ondersteuning onderweg en op de bestemming met ThunderShirt.
Dit ontspannende vest oefent een zachte en constante druk uit op het lichaam van de hond. Deze rustgevende wikkeltechniek zorgt voor een onmiddellijk ontspannend effect. Kijk voor meer informatie op de website van ThunderShirt:
Ik ga op reis en neem mee.. Bekijk hier de vakantie checklist voor jouw hond!
Checklist