Coronavirus: Hoe houd ik mijn hond actief en gelukkig?

Onze dagelijkse routines zijn volop aan het veranderen vanwege de huidige Covid-19 situatie, waardoor het mogelijk is dat het bewegingspatroon van onze hond ook mee verandert. De momenten dat je hond beweegt, kunnen ineens korter of beperkter zijn nu we meer tijd thuis doorbrengen. Het is nog steeds perfect mogelijk om honden bezig te houden en hun hersens te vermoeien, we moeten gewoon creatiever zijn en nieuwe manieren bedenken om dit te doen. Om je te helpen heeft het ADAPTIL team een lijst opgesteld met activiteiten die je thuis kunt doen, samen met je hond:

Puzzels en interactieve speeltjes 

Je hond geëntertaind en actief houden kan je met behulp van interactieve speeltjes, puzzels en speelgoed die gevuld kan worden met lekkere snacks. Dit zijn manieren om je hond gedurende een lange tijd bezig te houden en hem te vermoeien. Bovendien wordt je hond rustig van activiteiten waarbij hij wordt aangemoedigd om te likken. 

Leer je hond nieuwe trucs en gedragingen aan!

Nieuwe trucs kunnen leuk zijn voor je hond om te leren, maar ook om ze mentaal gestimuleerd te houden en de band tussen eigenaar en hond te versterken. Zo breng je samen tijd door en leer je van elkaar. Je kunt het leuk maken en goed gedrag van je hond aanmoedigen.

Ideeën:

 • Liggen
 • Omrollen
 • Draaien
 • Weggaan
 • Poot geven
 • High five
 • Zitten en wachten

Als je je hond nieuwe trucs leert, willen we dat graag zien zien! Deel je verhalen op Facebook met ons (en vergeet niet de hashtag #adaptilathome te gebruiken)!

Spelletjes tijdens het eten

Dit kan een leuke manier zijn om je hond aan te moedigen om wat actiever te zijn tijdens het voer krijgen, zowel mentaal als fysiek. Verwissel hun voerbak voor een puzzel (of kong) of verspreid hun eten in je tuin.

Je kunt zelfs hun voer in lege plastic flessen of kartonnen dozen met kleine gaatjes stoppen. Verberg het voer in handdoeken of snuffelmatten, in een kamer of in het hele huis en laat je hond op zoek gaan naar voer door zijn neus te gebruiken. Je kunt gewone droge brokjes gebruiken als je hond droog voedsel eet en als je je zorgen maakt over teveel voer binnenkrijgen. Voer verspreiden buiten in het gras is ook leuk omdat ze hun neus en hersens moeten gebruiken om het te vinden.

Kauwspeelgoed

Kauwen is niet alleen een goede afleiding, het kan honden ook helpen hun angsten of opwinding te verminderen. Kauwen is erg belangrijk voor honden omdat het een soort uitlaatklep voor ze is om stress te verminderen. Je kan kauwspeelgoed kopen of overwegen om een bevroren kong (gevuld met lekkers) te maken om ze te helpen ontspannen. 

Traag wandelen

Door een trage hondenwandeling te maken en veel pauzes of stops in te lassen, kan je hond de fascinerende geuren in zijn omgeving verkennen, ruiken en zichzelf vermaken. Er is zoveel te ontdekken voor honden. Je kunt dit aanmoedigen door hun favoriete speelgoed of lekkernijen te laten vallen op de grond. Je kunt deze tijd ook gebruiken om goed gedrag te oefenen, zoals loslopen en kalm blijven rond andere mensen of honden. 

Zenuwachtig gedrag

Tijdens het thuiswerken kan je werken aan enkele nerveuze gedragingen die je hond vertoont: 

 1. Een hond met verlatingsangst, kan je helpen aan de hand van gewenningstraining. Dit kan bijvoorbeeld door geluiden af te spelen op tv of YouTube die de hond niet leuk vindt, of niet kent. Het is daarbij goed om te beginnen op een stil volume en dit verder op te bouwen door het luider te zetten. 
 2. Nu we nog ver van de eindejaarsperiode verwijderd zijn, is het ook een goed idee om te starten met vuurwerktraining. Beloon de hond voor kalm of normaal gedrag terwijl vuurwerkgeluiden afspelen op de achtergrond en help hen door hen een veilige haven en een comfortabele plek te bieden waar ze zich kunnen terugtrekken. Begin altijd rustig en langzaam en verhoog alleen het volume als je weet dat ze dit goed zullen vinden en als ze al in een ontspannen toestand zijn (maar niet slapen, om schrik te voorkomen).

Socialisatie

Waarom je hond niet laten wennen aan dingen die eng of onbekend voor hem kunnen zijn? Kijk in je kleerkasten of er niets nieuws of ongewoons in hangt zoals vreemde hoeden, brillen of zelfs maskers. Beloon altijd ontspannen gedrag en zorg ervoor dat de hond in die ontspannen positie blijft. Gebruik deze tijd om je hond te helpen en te trainen om te wennen aan iets dat ze misschien eng vinden.

 1. Als je hond niet van bezoekers houdt, en als je met meerderen bent thuis, zou je je hond rustig gedrag kunnen aanleren als er iemand aanbelt bij je thuis. Je kan dit doen door even naar buiten te gaan en doen alsof je een bezoeker bent. Als je aanbelt en de hond blijft kalm, kan je hem belonen. 
 2. Probeer na te denken over welke training je hond zou helpen wanneer je weer naar het werk gaat, zoals hem naar zijn bench sturen en het opbouwen van afstand en tijd dat je weg bent. 
 3. Overweeg daarnaast training waarbij je hond het opnieuw gewend geraakt om verzorgd te worden in trimsalons bijvoorbeeld. Je kan dit doen door af en toe zijn pootjes en oren na te kijken.  

Volg het laatste nieuws met tips en trucs door je nu te abonneren op onze nieuwsbrief.

Als je thuis blijft met je hond, deel je verhalen dan met ons op Facebook en Instagram door de hashtag #adaptilathome te gebruiken!

Blijf veilig!

Het ADAPTIL team

#adaptilathome