dut-BE België (NL)
puppysocialisatie

puppysocialisatie

Blootstelling aan de wereld gedurende de eerste vier maanden is essentieel voor uw puppy om de wereld waarin hij zal leven te leren begrijpen en daarin te navigeren. Zelfs als u uw puppy bij drie maanden krijgt, zijn rustige introducties van nieuwe dingen nog steeds belangrijk. 

Wat is puppysocialisatie?

De wereld kan een grote enge plek zijn voor een puppy vooral als je opgroeit in een beschermde omgeving.

Blootstelling aan de wereld gedurende de eerste vier maanden is essentieel voor uw puppy om de wereld waarin hij zal leven te leren begrijpen en daarin te navigeren. Zelfs als u uw puppy bij drie maanden krijgt, zijn rustige introducties van nieuwe dingen nog steeds belangrijk.

Hieronder wordt verstaan: het tegenkomen van mensen, dieren en situaties die ze zullen tegenkomen als volwassen hond.

Het is belangrijk uw puppy niet te overweldigen en ervoor te zorgen dat deze ervaringen positief zijn.

Tijdens deze eerste maanden staat het brein van een jonge pup nog redelijk open voor het leren over nieuwe en ongewone dingen. Het is van belang om van dit vermogen te profiteren, om zo een welaangepaste hond te creëren die aangenaam, vriendelijk en kalm is, zowel thuis als daarbuiten. 

Adaptil stelt de puppy gerust en op zijn gemak, waardoor nieuwe ervaringen positief worden.

Het is wetenschappelijk bewezen dat Adaptil puppy’s helpt om te focussen tijdens deze belangrijke socialisatiefase van hun leven, wat later resulteert in significant beter gedrag bij de volwassen geworden honden.

Sommige charitatieve instellingen die puppy’s trainen (signaalhonden voor de doven etc.) gebruiken Adaptil in de trainings- en socialisatieperiode, om zeker te zijn van een succesvol trainingsresultaat. 

Hoe socialiseert u uw puppy?

1.

Het wordt aangeraden om puppy’s een Adaptil Halsband te laten dragen tijdens de socialisatieperiode. (Klinische tests hebben uitgewezen dat 8 weken het beste werkt).

2.

Het is aangetoond dat het omdoen van een Adaptil Halsband in dit stadium, de ontwikkeling van de puppy beïnvloedt en hem helpt uitgroeien tot een welgemanierde en zelfverzekerde volwassen hond.

3.

Begrijp de persoonlijkheid en het temperament van uw puppy: hou ervaringen op een niveau dat de puppy niet bang maakt, stress geeft of afschrikt. Dit kan betekenen dat u uw puppy gewoon eerst afwachtend laat kijken voordat hij aan nieuwe dingen deelneemt.

4.

Hou altijd voer bij de hand om een lekkere snack te kunnen geven zodat uw puppy jullie bezigheden associeert met goede dingen.

5.

Dwing uw puppy nooit om dingen te doen; als hij achterblijft, ga dan verder van hem vandaan totdat hij kalmeert en beloon hem met een snack.

6.

Er zou speciale focus moeten liggen op het ontmoeten van mensen van allerlei generaties, vooral kinderen.

7.

Laat hem ook wennen aan (post)bezorgers die hen bijv. snacks kunnen geven, zodat hij niet bang is voor mensen die aan de deur komen.

8.

Straf uw puppy nooit omdat hij zich terugtrekt; geef steun, aanmoediging en tijd. Als hij echt geen zin heeft in interactie, dwing hem dan niet.

9.

Vergeet niet om uw puppy naar de dierenarts te brengen, niet alleen voor vaccinaties maar ook om hem te laten wennen aan de omgeving van een dierenarts.

10.

Onthoud goed; het is een lange-termijn-project om uw puppy te helpen om de wereld waarin hij leeft te ervaren en ervan te genieten. Stop niet bij 16 weken maar blijf het gehele jaar actief om uw puppy te laten kennismaken met allerlei soorten ervaringen, op een vriendelijke, weloverwogen manier.

Tips voor het dragen van een Adaptil halsband

1.

Het wordt aangeraden dat een halsband wordt omgedaan bij de eerste vaccinatie en dat u zorgt voor een andere die 4 weken later wordt omgedaan.

2.

De halsband laat alleen het feromoon vrij als het wordt verwarmd door de lichaamswarmte van de hond en moet dus altijd contact houden met de huid. Daarom moet er dagelijks gecheckt worden of het niet los is gaan zitten.

3.

Omdat puppy’s groeien, moet er ook regelmatig gecheckt worden of de halsband niet te strak is geworden.

4.

Verwijder de halsband voordat hij in bad gaat of gewassen wordt met shampoo, en doe de band weer om als de hondenvacht droog is. De halsband blijft wel werkzaam, als u met uw hond in de regen gaat wandelen.

Het socialiseren van uw puppy is één van de belangrijkste dingen die u kunt doen om uw puppy te helpen uitgroeien tot een welaangepaste hond. En het kan makkelijk en leuk zijn! Het houdt in dat uw puppy wordt meegenomen naar allerlei plekken en mensen en andere dieren ontmoet. Dit zou gedaan moeten worden als de puppy tussen de 6 en 16 weken oud is en worden gecontinueerd gedurende het gehele eerste jaar van zijn leven.

Het risico van slecht gesocialiseerde puppy’s en honden

Het niet goed socialiseren van uw puppy kan leiden tot de ontwikkeling van grote gedragsproblemen als de hond volwassen wordt. Hieronder vallen agressie, angst en teruggetrokkenheid; allemaal symptomen van onrust veroorzaakt door stress.  

Gedragsproblemen op latere leeftijd is één van de voornaamste doodsoorzaken bij volwassen honden. Dit omdat deze honden hoogstwaarschijnlijk vaker problemen in de gemeenschap zullen veroorzaken. Verder zijn zij bijzonder moeilijk terug te plaatsen. Dit leidt er vaak toe dat deze honden euthanasie krijgen.  

Voorkom deze problemen door onze tips over socialisatie te volgen en door Adaptil te gebruiken tijdens deze formatieve beginmaanden in het leven van uw puppy. 

Voor de checklijst voor puppysocialisatie: 

TRAINING CHART.pdf 417.77 kB