dut-BE België (NL)
De Wetenschap Achter Adaptil

De Wetenschap ACHTER ADAPTIL

Wat zijn feromonen?

Feromonen zijn vluchtige, chemische signalen die breed worden gebruikt voor dierencommunicatie. Wanneer feromonen worden losgelaten door een individu, dan worden deze waargenomen door andere individuen van hetzelfde ras en beïnvloedt dat hun gedrag.

De verspreidde boodschap is gericht op andere individuen maar is ook een geheugensteuntje voor het dier zelf.

Verschillende lichaamsstructuren scheiden feromonen af (wat iets anders is dan hormonen), die samenhangen met verschillende functies zoals, sociale relaties, feromonen voor het markeren van territorium, seksuele feromonen, geruststellende moederferomonen of waarschuwingsferomonen.

Afbeelding: de productiegebieden van feromonen bij een hond.

1. Gezichtsgebied.  2. Voetkussens.  3. Borstklieren.  4. Perianaal gebied.  5. Urogenitaal gebied

Feromonen worden waargenomen door een specifiek orgaan in het gehemelte, het vomeronasaal orgaan (VNO). Door een speciale “pomptechniek” genaamd “flehmen” worden de feromonen uit de lucht gehaald en tegen het VNO gedrukt. 

De weg van feromonen: van waarneming van feromonen in de lucht tot hun effecten op hondengedrag. 

In het VNO activeren zij enkele receptoren, die informatie doorgeven aan het emotionele brein, wat resulteert in een snelle verandering in gedrag en fysiologie. Deze effecten gebeuren onbewust, zonder mogelijke controle door het bewuste dier. Het proces gebeurt automatisch, honden hoeven hier niets voor te leren. 

Wat is het feromoon in Adaptil®?

Adaptil® is een chemische kopie van het geruststellende hondenferomoon (D.A.P.) dat de moederhond vanuit haar borstklieren uitscheidt na de geboorte van haar puppy’s. Dit heeft te maken met het hechtingsproces tussen moeder en kroost. Dit feromoon is een troostende boodschap die aan de puppy’s een sterk gevoel van veiligheid geeft, terwijl zij de wereld ontdekken en zo veel uitdagingen tegenkomen. 

Bekijk het volgende filmpje waarin professor Patrick Pageat dit eerste inzicht uitlegt en hoe dit leidde tot de uitvinding van Adaptil:

Het is bewezen dat Adaptil® puppy’s en honden van alle leeftijden geruststelt en hen helpt zich veilig en zeker te voelen in geval van nieuwe ervaringen, onbekende omgevingen en andere stressvolle situaties.  

Adaptil® dat wordt verspreid in de nabijheid van een hond, bootst het natuurlijke kalmerende hondenferomoon na, als een geruststellende boodschap. Daardoor helpt het stress of angstgerelateerde gedragssignalen te voorkomen of controleren.

Adaptil® komt voort uit de analyse van meerdere monsters van de natuurlijke uitscheiding van honden van verschillende rassen, verschillende geslachten (mannelijk/vrouwelijk) en seksuele status (ongecastreerd/ongesteriliseerd, gecastreerd, gesteriliseerd).

Adaptil® is de perfecte kopie van de aangeboren uitscheiding die geïdentificeerd is als meest voorkomend bij alle honden. Het is getest onder vele experimentele en klinische condities. 

is uw kat ook gestresst? Probeer Feliway