Tips voor het voorbereiden van je hond wanneer je weer gaat werken

Tips voor het voorbereiden van je hond wanneer je weer gaat werken

Je hond heeft zich de afgelopen weken en maanden moeten aanpassen aan een nieuwe levensstijl tijdens de lockdown. We zijn veel meer thuis geweest en hebben veel meer tijd besteed met hen. Als we weer aan het werk gaan, moeten ze zich aanpassen aan een nieuw schema, waarbij ze meer tijd alleen gaan doorbrengen.

De kans bestaat dat veel honden last zullen hebben van verlatingsangst, waardoor het ontzettend belangrijk is om nu actie(s) te ondernemen om dat te helpen voorkomen.

  1. Begin met het creëren van een veilige haven: een comfortabele plek met dekens of beddengoed waar je hond veilig in rust en stilte kan rusten en waar hij niet wordt gestoord. Als er kinderen in de buurt zijn, zorg er dan voor dat ze weten dat ze de hond met rust moeten laten wanneer ze naar hun veilige haven gaan, omdat je hond er zal willen ontspannen. Je kunt deze plek iets meer verborgen en veiliger maken met extra dekens en lakens.
  2. Gebruik een ADAPTIL Calm Verdamper in het gebied waar je hond de meeste tijd doorbrengt, om je hond te voorzien van geruststellende feromonen waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze honden op natuurlijke wijze geruststellen. Net zoals moeders hun puppy's geruststellen en hun angsten helpen verminderen, waardoor ze ook leren alleen te zijn.
  3. Een hond die zich verveelt kan angstig worden. Het beste is om het zelfvertrouwen op te bouwen door hem nu al alleen te laten zijn terwijl je thuis bent, zodat je de tijd alleen rustig kunt opbouwen. Begin met een korte periode en laat je hond alleen in huis wanneer je het vuilnis buiten zet bijvoorbeeld. Grijp elke kans die je krijgt om dit te oefenen en blijf dit herhalen. Als het een mooie dag is, breng dan misschien wat tijd buiten door terwijl je hond binnen blijft. Als je thuis aan het werk bent, werk dan in een kamer die je kan afsluiten.
  4. Creëer positieve associaties met alleen zijn. Je kan interactieve voerpuzzels of slow feeders bieden aan je hond. Dit geeft honden een fijn gevoel, maar kan hen ook afleiden van het feit dat ze alleen zijn en hun stress verminderen. Ook kauwen en likken zijn activiteiten voor honden die hen helpen kalmeren als ze zich zorgen beginnen te maken.
  5. Gebruik lichaamsbeweging om je hond fysiek en mentaal actief te houden. Die extra energie die ze hebben, zal minder snel omgezet worden naar ongewenst gedrag als ze niets anders te doen hebben. 
  6. Zet overdag rustige muziek op. Je hond zal de overgang van het horen van stemmen gedurende de hele dag naar volledige stilte misschien niet leuk vinden. Zorg dat je overdag muziek of een talkshow op de radio hebt opstaan, zodat er geen stilte valt wanneer je weer gaat werken. Reggaemuziek lijkt een favoriet te zijn van honden, net zoals klassieke muziek.
  7. Honden houden van routine en het kan hen onrustig maken als dit plotseling verandert. Probeer je hond op vaste tijden te voeren en mee te nemen voor een wandeling wanneer je weer gaat werken. 
  8. Oefen de nieuwe routine voordat je weer aan het werk gaat en bouw dit enkele weken van tevoren op. De overgang naar het werk zal voor iedereen moeilijk zijn, maar voornamelijk voor honden. Ze zullen misschien niet begrijpen waarom deze verandering plaatsvindt of weten wanneer je terugkomt. Ze zijn waarschijnlijk bang, bezorgd of angstig.
  9. Probeer tenslotte kalm te blijven wanneer de situatie weer normaal wordt en je opnieuw gaat werken. Vermijd extra affectie vlak voordat je vertrekt, omdat dit de anticipatie van je hond op je vertrek kan veroorzaken. Hoe moeilijk het ook is, neem gewoon snel en rustig afscheid. Probeer te voorkomen dat je onmiddellijk met je hond communiceert wanneer je ‘s avonds thuis arriveert. Je wilt niet dat je hond te opgewonden raakt als je terug bent, anders is dit het enige waar ze aan denken als je er niet bent. Wanneer je terugkeert van je werk, moet je enkel aandacht aan je hond besteden als ze kalm zijn en alle vier de poten op de grond hebben. Op deze manier beloon je je hond voor zijn ontspannen gedrag en het niet opspringen. Je hond zou anders angstig kunnen worden of systematisch beginnen te blaffen van zodra je de deur uit bent.

Volg het laatste nieuws met tips en trucs door je nu te abonneren op onze nieuwsbrief.

Als je thuis blijft met je hond, deel je verhalen dan met ons op Facebook en Instagram door de hashtag #adaptilathome te gebruiken!

Blijf veilig!

Het ADAPTIL team

#adaptilathome