dut-BE België (NL)
Alleen Thuis

ALLEEN THUIS

Alhoewel honden sociale dieren zijn en graag in groepen leven, brengen veel van onze honden overdag toch de meeste uren alleen thuis door. Sommige honden lijken zich goed aan te kunnen passen, maar andere vertonen tekenen van angst. Deze angst kan variëren van mild tot ernstig en wordt vaak verlatingsangst genoemd. 

Het is een veel voorkomend gedragsprobleem bij honden, wat kan verergeren als het niet wordt behandeld. Het is echt een zorgelijke situatie voor een hondeneigenaar, waarbij blaffen kan leiden tot klachten van buren met mogelijk juridische problemen. Het is ook de hoofdreden voor het afstaan van honden aan het asiel, wat het tevens een welzijnsprobleem maakt. Daarom is het van belang dat hondeneigenaren hun uiterste best doen om te voorkomen dat hun hond verlatingsangst ontwikkelt en wanneer het probleem al is ontstaan, deze aan te pakken met de hulp van een professional. 

WAT IS VERLATINGSANGST?

Verlatingsangst is een gedragsreactie die een hond vertoont als hij niet in staat is om alleen thuis te zijn. Veel voorkomende signalen zijn:

 • Blaffen, janken of luid huilen; zodra de gezinsleden zijn vertrokken en soms de hele dag.
 • Binnen de behoefte doen; ook al is hij/zij net nog uit gelaten voordat de eigenaar vertrok.
 • Vernieling; vooral in de buurt van in- en uitgangen, maar kan van alles zijn.
 • Herschikken van bezittingen van de eigenaar; allerlei items met de geur van de eigenaar oppakken en overal naar toe dragen.
 • In geval van opsluiting, intensieve en soms schadelijke ontsnappingspogingen
 • Het consistent voorkomen; meestal als een gezinslid vertrekt

ZIJN DIT DE ENIGE SYMPTOMEN?

Terwijl sommige honden de boven genoemde ingrijpende symptomen vertonen, kunnen andere honden wat subtielere tekenen van angst laten zien:

 • Gedragsdepressie; niet bewegen, eten of drinken wanneer de hond alleen thuis is.
 • Verstoppen, of van slag zijn wanneer de eigenaren aanstalten maken om te vertrekken.
 • Extreme, blije opwinding als de eigenaren thuiskomen, ongeacht hoe lang ze zijn weg geweest.
 • Depressies of signalen wanneer slechts één persoon weg is.
 • Alleen angstsignalen bij het alleen thuis zijn tijdens spannende situaties zoals onweer of vuurwerk en de rest van de tijd niet.

HOE KOM IK ERACHTER OF MIJN HOND DIT DOET?

 • Gebruik een smart phone, camera of tablet om een filmpje of geluidsopname te maken van uw hond wanneer u het huis verlaat.
 • Om het meest nauwkeurig te zijn, moet u minstens 5 tot 10 minuten echt wegrijden.
 • Als u angstsignalen bij uw hond hoort of ziet, neem dan contact op met uw dierenarts voor hulp

WAT KAN IK DOEN OM VERLATINGSANGST BIJ MIJN HOND TE VOORKOMEN?

1.

Het is aangetoond dat honden in angstige situaties op hun gemak worden gesteld door Adaptil Verdampers, in combinatie met de instructies van een dierenarts voor de eigenaren (het zogenaamde “Gedragsmodificatieplan”).

2.

Gebruik of een Adaptil Verdamper en/of een Adaptil Halsband om uw hond te helpen ontspannen.

3.

Maak een afspraak met uw dierenarts of een dierengedragskundige voor een meer gedetailleerd Gedragsmodificatieplan.

4.

Wees ervan bewust dat het een behoorlijke tijd kan duren (tot wel 3 tot 6 maanden, afhankelijk van de ernst) om dit gedragsprobleem op te lossen. Voor de beste resultaten moet iedereen in het gezin bereid zijn om zich aan het plan te houden.

5.

Onderzoeken over Adaptil hebben aangetoond dat, wanneer u voor het eerst een puppy in een nieuw huis brengt, het gebruik van een halsband of verdamper de pup kan helpen sneller te wennen met minder angst.

6.

Onderzoeken laat ook zien dat Adaptil nuttig kan zijn wanneer u een hond thuisbrengt van een asiel of opvang.

7.

Ook is bekend dat als uw hond angstig reageert op onweer of vuurwerk, Adaptil uw hond kan helpen kalmeren. Het gebruik van Adaptil tijdens deze gebeurtenissen kan uw hond –ook al heeft hij een milde angstreactie- helpen om alleen thuis te blijven.

Extra tips om vroege signalen te verminderen of uw hond te helpen wennen aan tijd alleen in huis:

 • Geef uw hond iets waarin hij zich veilig kan voelen als u niet thuis bent, bijvoorbeeld een hondenmand, een kamer of zelfs een kooi of een hok (alleen als uw hond niet van slag raakt of destructief wordt wanneer hij wordt opgesloten).
 • Plug idealiter een Adaptil Verdamper in op vloerhoogte in de ruimte waar uw hond zijn tijd alleen zal doorbrengen (tenzij uw hond vernielzuchtig is; plug dan de verdamper in buiten het bereik van de hond). U zult Adaptil minstens nog een maand moeten blijven gebruiken nadat uw hond heeft geleerd om te wennen aan alleen zijn. Dit betekent de navulling vervangen zoals aangegeven (elke 30 of 60 dagen, afhankelijk van de grootte van de navulling die u gebruikt). 
 • Beloon uw hond als hij rustig gedrag vertoont; oefen het commando ‘AF’ en beloon kalm gedrag in deze positie en veilige locatie.
 • Zorg ervoor dat uw hond genoeg beweging heeft gehad en is uitgelaten, voordat hij alleen thuis wordt gelaten.
 • Laat een leuk speeltje of een knabbelpuzzel/snack achter om hem bezig te houden als u vertrekt.
 • Houdt uw vertrek en terugkomst kalm en rustig; zeg alleen “Dag” bij vertrek, en zachtjes “Hallo” wanneer u terugkeert.
 • Als uw hond vernielzuchtig is of zijn behoefte in huis doet terwijl u weg bent, straf hem dan niet, dit zal zijn angst alleen maar vergroten.
 • Mochten deze stappen niet effectief zijn, neem dan contact op met uw dierenarts of dierengedragskundige voor meer hulp en advies.

Waar kan ik een Adaptil Halsband kopen? Klik hier.

Waar kan ik een Adaptil Verdamper kopen? Klik hier.

Zie in bijgaand filmpje het advies van onze veterinair adviseur over hoe uw hond te helpen om alleen thuis te blijven.